Tratamentul Ortodontic


Tratamentul ortodontic

In acest articol veti afla care sunt tipurile de tratament ortodontic, in functie de varsta pacientului.

Tratamentul ortodontic pentru copii (interceptiv)

Tratament ortodontic copii

De obicei in cadrul tratamentului interceptiv se utilizeaza aparate ortodontice mobile. Acestea sunt aparate dentare care pot fi indepartate si repuse in cavitatea bucala de catre copil. Desi se pot obtine efecte ortopedice (modificari la nivelul oaselor maxilare) cu ajutorul lor, totusi actiunea  la nivelul dintilor este limitata. Astfel, un tratament ortodontic inceput la copii, pe o dentitie mixta  poate fi urmat de o etapa de tratament complex, cand in cavitatea bucala exista dentitie permanenta. Intre cele doua etape poate exista sau nu o pauza de durata variabila.
Este prudent asadar sa aduceti copilul la o consultatie in jurul  varstei de 7 ani, pentru a beneficia de avantajele depistarii la timp a unei eventuale probleme ortodontice.

Printre avantajele inceperii unui tratament la varste fragede se numara:

– reducerea sau eliminarea necesitatii extractiei de dinti permanenti in vederea alinierii dintilor inghesuiti
– reducerea timpului necesar tratamentului cu aparat  fix.
– mentinerea si crearea spatiului pentru eruptia dintilor permanenti
– ghidarea cresterii si dezvoltarii oaselor maxilare.
Pentru a beneficia de aceste avantaje insa, este obligatorie respectarea indicatiilor date de catre medic privind perioada de timp necesara purtarii.

Tratamentul ortodontic pentru adolescenti

Aparat dentar metalic Ortoexpert


Tratamentul ortodontic utilizeaza un aparat dentar fix in vederea obtinerii unui zambet placut estetic si unei muscaturi corecte.
Aparatul dentar se aplica de obicei pe ambele arcade.
Perioada de timp necesara purtarii aparatului dentar variaza in functie de complexitatea problemei ortodontice. In medie, aceasta perioada este de apoximativ 2 ani.

Dupa indepartarea aparatului din cavitatea bucala, pentru mentinerea rezultatului obtinut, pacientul va primi aparatul de contentie. La arcada superioara acesta este o gutiera de contentie sau o „placa Hawley”.  La arcada inferioara, retainer-ul se va cimenta pe fata dinspre limba a dintilor inferiori, de la canin la canin.

Tratamentul ortodontic la adultiTratament ortodontic adulti

In teorie, nu exista limita de varsta pentru a beneficia de tratament ortodontic. Conditia este insa ca gingia si structura osoasa de suport a dintilor sa fie sanatoase.
Stim cu totii cat de important este zambetul in cadrul relatiilor sociale. Un zambet frumos mareste sau reda increderea in propria persoana. Prin alinierea corecta a dintilor igienizarea acestora se poate realiza corect. Astfel, se reduce riscul aparitiei cariilor, a imbolnavirii gingiilor si a tesutului osos de suport al dintilor. O muscatura incorecta din pricina unor dinti inghesuiti, poate atrage dupa sine uzura accentuata sau anormala a suprafetelor dentare. Deasemenea, uneori pot aparea dureri la nivelul articulatiei temporomandibulare.
Asadar, programandu-va o consultatie in cadrul clinicii noastre, veti face primul pas spre obtinerea unui zambet frumos si sanatos si a multiplelor beneficii ce decurg din acesta.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-orthodontic-braces-night-time-set-white-background-image32345026


Dr. Ghiba Raluca