Aparat dentar safir


Aparat dentar safir avantaje
Aparat dentar safir, transparent si eficient

De câte ori până acum te-ai gândit că ai vrea și tu dinții aliniați, să poți râde relaxat și să ai mai multă încredere în tine? Sau poate copilul tău are nevoie de aparat dentar și nu știi pe care să-l alegi. Ți-ai pus întrebarea de ce unele persoane poartă aparat dentar safir, transparent,  iar altele aparat dentar metalic?

În continuare voi răspunde la întrebările  privind acest  aparat, pe care le-am primit de la pacienți și pe care poate ți le-ai pus și tu:

1. Aparat dentar safir. Chiar este din safir? 

Da, bracket-urile sunt din safir, dar nu unul natural ci un safir sintetic, pentru producerea căruia e nevoie de costuri mai mici. Structura și compoziția chimică sunt aceleași. În rest, arcurile ortodontice și celelalte componente necesare pentru realizarea tratamentului ortodontic sunt cele utilizate și la aparatul dentar metalic. Aparatul dentar din safir se aplică pe suprafata dinspre buze și obraji a dinților, iar în timpul tratamentului, arcul ortodontic care se inseră în bracket-urile transparente din safir poate fi argintiu sa alb.

2. Care sunt avantajele și dezavantajele unui aparat dentar safir?

  Avantaje:

 • Este transparent și mai puțin vizibil decat un aparat dentar metalic, dar nu invizibil (gradul de vizibilitate depinde de nuanța dintilor pe care se aplică). Aparatul despre care se poate spune ca e invizibil este aparatul lingual.
 • Este rezistent la solicitarea forțelor de masticație. Cu toate acestea se recomandă evitarea mușcării din alimente de consistență dură. Se evită deasemenea consumul de alimente lipicioase.
 • Nu se pătează. Aparatul dentar din safir are rezistență mare la colorare în urma contactului cu diverși pigmenți alimentari. Ceea ce se colorează destul de frecvent însă, sunt ligaturile elastice care atașează arcurile ortodontice la bracketi. Aceste ligaturi elastice se schimbă la fiecare activare lunară. Prin schimbarea acestora, se activează practic aparatul dentar.
 • Compatibil cu aplicarea aparatului dentar metalic la arcada opusă, mandibulară. Puteți opta pentru aparat dentar safir la arcada superioară și aparat dentar metalic la cea inferioară,  este mai puțin vizibilă în timpul zâmbetului.
 • Adeziunea la dinți fiind foarte bună, nu se dezlipește de dinti, decât foarte greu, atunci când nu sunt respectate recomandările .  
 • Este biocompatibil.
 • Nu interferă cu investigația  RMN în cazul în care este necesară.

Dezavantaje:

 • Prețul este mai ridicat, dar nu și cel mai ridicat dintre toate aparatele dentare.
 • Rămâne mai puțin rezistent decât un aparat dentar metalic.
 • În funcție de tipul de mușcătură există unele situații când nu se recomandă aplicarea unui astfel de aparat dentar fix la arcada inferioară. Motivul este acela că safirul poate produce abraziunea (tocirea) smalțului dinților de la arcada superioară (arcada opusă)  daca aceștia mușcă pe bracket-urile din safir.
 • Riscul de fractură a smalțului dentar la îndepărtarea unui aparat dentar safir a scăzut prin apariția în oferta producătorilor, de bracket-uri din safir care se desprind mai ușor de pe dinte.

3. Aparatul dentar din safir e mai bun decat  aparatul dentar metalic pentru că e mai scump?

Doar pentru că prețul unui aparat dentar din safir este mai ridicat, nu-l face neapărat mai eficient. Prețul este mai ridicat pentru că sunt mai mari costurile de producție ale acestuia. Eficiența aparatului din safir este similară cu cea a unui aparat dentar metalic sau ceramic.

4. Durează mai mult tratamentul cu aparat dentar safir?

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar din safir nu durează mai mult decât cel realizat cu alte tipuri de aparate dentare fixe . Durata tratamentului ortodontic depinde de patologia individuală, de vârsta la care se instituie și de respectarea programului de consultații.

5. Ce aparat dentar îmi recomandati?

Recomandarea mea privind tipul de aparat dentar depinde de exigențele estetice pe care le are pacientul în perioada tratamentului. Daca vă doriți ca aparatul dentar să fie cât mai puțin vizibil, atunci recomand un aparat dentar din safir, sau ceramic.

Eficiența fiind asemănătoare și durata tratamentului este similară. Dacă prețul este prea mare pentru a opta pentru aparat dentar safir, recomand foarte frecvent aparat dentar metalic pentru că este atins scopul tratamentului ortodontic cu efort financiar substanțial mai mic, dar cu aceeași eficiență.

La copii, de cele mai multe ori recomandarea este de a opta pentru aparat dentar metalic. Foarte frecvent, copiii aleg culori diferite pemtru ligaturile elastice de la un bracket la altul și de la un control la altul . Așa că,  un aparat dentar metalic poate fi înveselit și făcut să răspundă exigențelor estetice ale micilor pacienți. 

În concluzie, alege aparatul dentar din safir la arcada superioară, daca este foarte important pentru tine să fie cât mai puțin vizibil în perioada tratamentului ortodontic. Alege acest aparat dentar daca efortul financiar nu e prea mare pentru tine. Este la fel de eficient ca aparatul dentar metalic sau cel ceramic. La arcada inferioară însă, se recomanda optarea pentru aparat dentar metalic din motivele expuse mai sus, în articol.