Aparat dentar metalic


Copilul dumneavoastra are nevoie de tratament ortodontic cu aparat dentar fix ? Ti-ai dori sa porti aparat dentar pentru  un zambet frumos si corectarea muscaturii? Aparatul dentar din safir sau ceramic costa prea mult pentru bugetul tau, desi ti-ai fi dorit sa nu se observe deloc pe dinti? Atunci un aparat dentar metalic este cea mai buna  alegere pe care o poti face, fara a face compromisuri privind calitatea tratamentului. Iata cateva aspecte pe care sa le iei in considerare cand incerci sa te informezi cat mai bine cu privire la aparatul dentar metalic:

Ce este un aparat dentar metalic?

Aparatul dentar metalic este un aparat dentar fix traditional alcatuit din bracket-uri confectionate din metal. Arcurile ortodontice si celelalte elemente componente pot fi aceleasi ca la aparatul dentar din safir sau ceramic.

Aparatul dentar metalic este la fel de bun ca cel din safir sau ceramic?

Aparatul dentar metalic este la fel de eficient ca toate celelalte aparate dentare fixe, doar ca este cel mai vizibil pe dinti.  Pretul unui aparat dentar metalic este cel mai mic, costurile de productie ale acestuia fiind cele mai mici.

Desi este cel mai vizibil dintre toate aparatele dentare fixe, elasticele colorate arata cel mai bine pe el. Pacientii, copii sau adulti, isi aleg foarte des elastice colorate, combinand uneori culorile intre ele pe aceeasi arcada, cu ocazia activarilor lunare. Culoarea elasticelor poate fi aleasa in functie de preferintele individuale sau din dorinta de a purta culorile specifice  diferitelor sarbatori. Exista o gama variata de elastice colorate, lucru care, ce-i drept, va va putea face alegerea dificila. Si, cum gusturile nu se discuta, fiecare pacient alege ce elastice doreste.

aparat dentar metalic Avantajele aparatului dentar metalic:

  • Are pretul cel mai mic dintre toate aparatele dentare fixe
  • Perioada de tratament uneori mai scurta decat in cazul aparatului dentar integral ceramic de pilda. 
  • Puteti alege o ligatura de culoare inchisa pe care nu vor fi vizibile petele de cafea/cola/nicotina/etc
  • Rezistenta mare la deformare in timpul masticatiei si manevrelor ortodontice din timpul tratamentului.
  • Cei care prefera culoarea aurie trebuie sa stie ca exista si bracketi aurii, dar pana acum in cabinet am lucrat doar cu cei argintii.

Dezavantajele aparatului dentar metalic:

  • Mai vizibil decat cel ceramic/safir/lingual/Invisalign
  • Uneori provoaca disconfort mai mare la nivelul obrajilor/buzelor decat celelalte aparate dentare ( disconfortul dispare in 1-2 saptamani)
  • Unele tipuri de bracketuri care nu sunt invelite intr-un strat de aur sau platina pot elibera elemente precum nichel si crom in mediul bucal.

Aparatul dentar metalic este indicat ori de cate ori pretentiile estetice nu sunt cele care primeaza , dar doriti ca in cadrul tratamentul ortodontic sa se utilizeze materiale care sa respecte cele mai ridicate standarde privind calitatea.