Aparat dentar

Aparat dentar pentru copii:

Se utilizeaza aparat dentar mobil (aparat care poate fi scos si repus in cavitatea bucala de catre copil) si uneori fix partial. Se pot obtine atat efecte ortopedice (modificari la nivelul oaselor maxilare), cat si efecte ortodontice (asupra dintilor), adeseori rezultatul obtinut fiind o combinatie intre cele doua. Uneori, tratamentul inceput la copii, pe o dentitie mixta (cand in cavitatea bucala sunt prezenti atat dinti de lapte cat si dinti permanenti) este urmat de o etapa de tratament complex, cu aparat fix, cand in cavitatea bucala exista doar o dentitie permanenta. Intre cele doua etape poate exista sau nu o pauza de durata variabila.
Este prudent asadar sa aduceti copilul la o consultatie nu mai tarziu de varsta de 7 ani, conform recomandarii Asociatiei Americane de Ortodontie, pentru a beneficia de avantajele depistarii la timp a unei eventuale probleme ortodontice.

Printre avantajele inceperii tratamentului ortodontic la varste fragede se numara:

– reducerea sau eliminarea necesitatii extractiei de dinti permanenti in vederea alinierii dintilor inghesuiti
– reducerea timpului necesar tratamentului cu aparat dentar fix
– mentinerea si crearea spatiului pentru eruptia dintilor permanenti
– ghidarea cresterii si dezvoltarii oaselor maxilare.
Pentru a beneficia de aceste avantaje insa, trebuie respectate cu rigurozitate indicatiile privind, perioada de purtare, igiena si programarile la consultatii.

Tratamentul ortodontic la adolescenti:

Desi nu exista limita de varsta pentru tratamentul ortodontic, majoritatea pacientilor nostri o constituie adolescentii.
Acest tratament se realizeaza cu aparat dentar fix, varsta la care se incepe  fiind de obicei intre 11 si 15 ani, cand de obicei in cavitatea bucala sunt doar dinti permanenti.
Cu toate ca, de multe ori, nemultumirea tinerilor  pacienti este strict legata de aspectul dintilor in timpul zambetului, tratamentul ortodontic urmareste si obtinerea unei  ocluzii (muscaturi) corecte. Din acest motiv, nu trebuie sa fiti surprinsi daca medicul  va va recomanda in unele cazuri aplicarea aparatului fix pe ambele arcade.
Perioada de timp necesara tratamentului, variaza in functie de gravitatea anomaliei dentomaxilare, fiind in medie de apoximativ 2 ani. Dupa indepartarea aparatului din cavitatea bucala, pentru mentinerea rezultatului obtinut in urma tratamentului ortodontic, pacientul va primi pentru arcada superioara o gutiera de contentie sau o placa Hawley, iar la arcada inferioara se va cimenta pe fata dinspre limba a dintilor inferiori, de la canin la canin, un retainer reprezentat de un segment de sarma de uz ortodontic.

By dr.Ghiba Raluca

Medic specialist ortodont Dr. Ghiba Raluca | Cabinet de Ortodontie Bucuresti.