Ața dentară inainte sau dupa periajul dinților ?


Porti aparat dentar, vrei sa fii riguros in realizarea periajului dentar, pentru a evita problemele legate de igiena necorespunzatoare a dintilor , dar nu stii cand ar trebui sa folosesti ata dentara – inainte sau dupa ce perii dintii cu periuta ? Citeste in continuare pentru a te lamuri.

Are importanta daca folosesc ata dentara inainte sau dupa periajul dintilor cu periuta?

Ultimele cercetari arata ca da, are importanta Daca pana acum erau controverse privind ordinea folosirii atei dentare si a periutei in cadrul rutinei zilnice de periaj dentar, un studiu publicat in anul 2018, in Journal of Periodontology , a aratat ca utilizarea atei dentare inainte de periaj are beneficii mai mari decat folosirea ei dupa periajul dintilor cu periuta. Acest lucru se datoreaza faptului ca ata dentara folosita inainte de periuta, disloca placa bacteriana si resturile alimentare de la nivelul zonelor interdentare. Aceste resturi vor fi indepartate apoi de periuta, lasand suprafetele interdentare curate si accesibile fluorului din pasta de dinti.

Ce tip de ata dentara sa folosesc daca port aparat dentar?

Daca porti aparat dentar, cu atat mai mult ai nevoie sa folosesti ata dentara, pentru ca o buna igiena este esentiala pentru sanatatea dintilor tai pe parcursul tratamentului ortodontic.

Poti folosi ata dentara obisnuita, de preferinta cerata, sau ata dentara cu un capat rigid special conceputa pentru purtatorii de aparat dentar, pentru a fi mai usor de folosit si care are un capat rigid ce faciliteaza introducerea ei pe sub arcul ortodontic.

Concluzii

  1. Foloseste ata dentara inainte de periuta atunci cand te speli pe dinti.
  2. Foloseste ata dentara cel putin o data pe zi.
  3. Daca porti aparat dentar nu trage de arcul ortodontic cu atat dentara.
  4. Poti folosi ata dentara obisnuita sau cea care are un capat rigid, special conceputa pentru purtatorii de aparat dentar .

Indiferent daca vei folosi ata dentara inainte sau dupa periaj, ea nu trebuie sa lipseasca din rutina zilnica de spalare a dintilor. Utilizarea ei de catre purtatorii de aparat dentar, desi mai dificil de realizat , trebuie facuta cu atentie, astfel incat sa nu se exercite cu ata dentara forte de tractiune asupra arcului ortodontic ce trece prin bracket-uri. Cereti indrumarea medicului ortodont pentru folosirea corecta a atei dentare atunci cand purtati aparat dentar.

Mai multe informatii despre realizarea unui periaj dentar corect gasiti in urmatorul link: https://ortoexpert.ro/igiena-dintilor