Beneficiile tratamentului ortodontic


Beneficiile tratamentului ortodontic

Tratamentul ortodontic reprezinta una dintre cele mai importante optiuni atunci cand va doriti un zambet sanatos si frumos. Tipul acesta de tratament implica corectarea alinierii dintilor si a problemelor asociate cu inghesuirea lor sau cu malocluzia dentara.

Pe scurt, beneficiile tratamentului ortodontic:

 • Imbunatatirea alinierii dintilor
 • Reducerea riscului aparitiei cariei
 • Imbunatatirea functiei aparatului dentomaxilar
 • Rol estetic
 • Corectarea problemelor de respiratie
 • Reducerea riscului de traumatism
 • Corectarea deglutitiei
 • Imbunatatirea posturii
 • Prevenirea aparitiei problemelor dentare pe termen lung

Imbunatatirea alinierii dintilor:

Alinierea corecta a dintilor este unul dintre cele mai evidente beneficii ale tratamentului ortodontic. Aparatul ortodontic fix sau mobil ajuta la corectarea dintilor inghesuiti, sau aflati intr-o pozitie incorecta, ceea ce duce la imbunatatirea aspectului zambetului si a functiei masticatorii.

Reducerea riscului aparitiei cariei:

Dintii aliniati corect sunt mai usor de igienizat. Acest lucru poate ajuta la prevenirea aparitiei problemelor dentare, cum este caria, sau a tesuturilor de suport ale dintilor (boala parodontala). Dintii mai usor de curatat sunt mai putin susceptibili la acumularea placii bacteriene, factorul determinant in aparitia cariei dentare. In plus, alinierea corespunzatoare a dintilor poate reduce riscul de abraziune dentara excesiva.

Imbunatatirea functiei aparatului dentomaxilar:

Tratamentul ortodontic nu imbunatateste doar aspectul estetic, ci poate ajuta si la imbunatatirea functionalitatii maxilarelor si a muschilor orofaciali. Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor legate de articulatia temporo-mandibulara, pentru ca uneori disconfortul asociat articulatiei temporomandibulare poate fi rezultatul unei muscaturi incorecte.

Rol estetic:

Un zambet frumos si sanatos are un impact semnificativ asupra aspectului fizic al unei persoane, poate creste increderea in sine si poate imbunatati relatiile sociale. Cand sunteti mandri de zambetul dvs. sunt mai multe sanse sa va simtiti relaxati si increzatori in diferite situatii personale sau profesionale. Imaginea despre propria persoana se va imbunatati, iar acest lucru se va reflecta in cresterea starii de bine emotionale. Stabilirea relatiilor interpersonale poate fi mai usor de realizat pentru o persoana care zambeste increzatoare, prima impresie contand frecvent. Oamenii sunt in mod natural mai atrasi de cei cu atitudine pozitiva si vesela. Un zambet frumos si sanatos poate contribui mult la cresterea calitatii vetii unei persoane.

Corectarea problemelor de respiratie:

Tratamentul ortodontic poate ajuta la dezvoltarea corecta a maxilarelor si la o relatie corecta intre acestea, largind spatiul cailor respiratorii si facilitand o respiratie corecta. Tratamentul ortodontic reprezinta una din metodele de tratare a apneei in somn usoare si moderate prin asezarea mandibulei intr-o pozitie mai spre anterior. Acest lucru contribuie la mentinerea libera a cailor aeriene in timpul somnului. Deasemenea, atunci cand maxilarul este ingustat, acesta se poate largi prin tratament ortodontic, cu impact pozitiv asupra cailor respiratorii.

Reducerea riscului de traumatism dentar

Dintii care nu sunt aliniati corect si a caror pozitie este mult spre anterior, pot fi mai expusi riscului de traumatism dentar. In urma tratamentului ortodontic, prin corectarea axului dintilor, riscul de traumatism dentar este diminuat.

Corectarea deglutitiei

Tratamentul ortodontic ajuta la corectarea deglutitiei, care daca este necorespuzatoare prin pozitia si miscarile limbii, poate determina aparitia unor presiuni exagerate asupra dintilor si in timp, a malpozitiilor sau malocluziilor dentare, precum si aparitia unor dificultati de vorbire.

Imbunatatirea posturii:

Pozitia incorecta a dintilor si a maxilarelor, poate afecta uneori postura. Corectarea pozitiei mandibulei prin tratament ortodontic cu aparate fixe sau mobile poate ajuta la imbunatatirea posturii corpului, arata studii recente.

Prevenirea aparitiei problemelor dentare pe termen lung:

Prin corectarea pozitiei dintilor, a axului de inclinare al acestora si a relatiei dintre cele doua maxilare, tratamentul ortodontic:

 • faciliteaza restaurarea protetica a spatiilor edentate
 • impiedica agravarea malocluziilor dentare existente
 • reduce riscul aparitiei cariilor, a bolii parodontale si aparitiei simptomatologiei in articulatia temporomandibulara.

In concluzie, tratamentul ortodontic ofera o serie de beneficii semnificative pentru sanatatea orala, estetica zambetului si confortul general al pacientului. Progresele in tehnologie si cercetare au permis ca tratamentul ortodontic sa fie mai eficient si predictibil si in acelasi timp mai accesibil.

Pentru a afla daca aveti nevoie de tratament ortodontic si ce optiuni aveti la dispozitie, va asteptam in clinica noastra pentru o consultatie cu medicul specialist ortodont.

Ai nevoie de aparat dentar?

Consulta medicul ortodont!