Profilaxia dentara


Profilaxia dentara reprezinta ansamblul de tratamente si proceduri ce au rolul de a preveni aparitia cariilor dentare sau a bolii parodontale si de a mentine un zambet sanatos si o sanatate orala optima. In continuare vom vorbi despre procedurile realizate de medicul stomatolog in cadrul profilaxiei, cum sunt detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional, air-flow si sigilarea santurilor si fosetelor.

Detartrajul cu ultrasunete:

La baza profilaxiei dentare sta detartrajul cu ultrasunete in cadrul caruia se foloseste o piesa de mana ce are in capat un varf de metal (ansa de detartaj) care vibreaza. Aceste vibratii ultrasonice disloca tartrul si indeparteaza placa bacteriana de pe suprafata dintilor. Poate fi efectuat atat la adulti cat si la copii.

Avantajele detartrajului cu ultrasunete:

1.Eficienta:

Detartrajul cu ultrasunete face ca procesul de curatare a dintilor sa fie mai rapid, mai eficient si mai confortabil pentru pacient.

2. Mai confortabil pentru pacient:

Vibratiile ansei de detartraj sunt usoare, reducand disconfortul din timpul detartrajului

3. Curatare mai profunda:

Ansa de detartraj poate patrunde sub nivelul gingiei, indepartand placa bacteriana si depozitele de tartru ce cu detartrajul manual nu ar putea fi indepartate.

4. Mai conservativ cu smaltul dentar;

Detartajul cu ultrasunete scade mult riscul de lezare a smaltului fata de metodele traditionale.

Periajul profesional:

Dupa detartajul cu ultrasunete, pentru ca suprafetele dentare sa fie foarte netede, fara rugozitati, se realizeaza periajul profesional. In timpul acestei proceduri , dintii sunt curatati cu o perie sau guma speciala, atasata la piesa rotativa a scaunului stomatologic. Periajul profesional se realizeaza cu paste speciale de profilaxie, care lasa dintii perfect netezi si lustruiti.

Se recomanda realizarea periajului profesional o data la 6 luni, pentru a preveni acumularea placii bacteriene si a tartului, mai ales in cazul purtatorilor de aparat dentar fix. Prin periajul profesional al dintilor, placa bacteriana este indepartata din locuri greu accesibile, scazand riscul aparitiei cariilor si a inflamatiilor gingivale.

Air-flow:

Air-flow-ul reprezinta un dispozitiv modern utilizat in cadrul procedurilor de igienizare dentara, care curata dintii prin propulsia asupra lor a unui jet de apa si bicarbonat de sodiu, sub presiune mare.

Rolul acestei manopere este acela de a indeparta de pe dinti si ultimele posibile reziduuri sau coloratii si de a-i lasa netezi, lustruiti si stralucitori. Air-flow este minim invaziv asupra dintilor si gingiilor, fiind confortabil pentru pacient.

Uneori, dupa efectuarea acestor 3 proceduri, se poate aplica pe dinti un tratament de fluorizare, pentru a intari smaltul dentar si a reduce riscul de carii.

Detartrajul cu ultrasunete, alaturi de celelalte proceduri de profilaxie dentara au si rolul de a depista din timp leziuni carioase ramase altfel neobservate.

Sigilarea dentara

Sigilarea dentara este o masura de profilaxie utilizata mai ales la copii, pentru a proteja molarii si premolarii de carii. Acesti dinti au santuri si fosete adanci, mai dificil de curatat in timpul periajului, fapt care favorizeaza aparitia leziunilor carioase. Prin aplicarea sigilantului pe suprafata acestor dinti, ei vor fi mai usor de curatat si mai rezistenti la carie.

Procedeul de realizare a asigilarii dentare este unul simplu si nedureros si consta in urmatoarele etape:

1. Curatarea si uscarea suprafetei dentare

2. Aplicarea pe dinte a unui gel demineralizant.

Rolul acestui gel este de a crea o zona dentara rugoasa, care sa retina sigilantul.

3. Aplicarea sigilantului :

Materialul sigilant se aplica pe suprafata dentara pregatita anterior si se intareste cu o lampa de fotopolimerizare.


Beneficiile profilaxiei dentare:

Realizarea periodica a profilaxiei dentare are urmatoarele beneficii:

  • Prevenirea aparitiei afectiunilor dentare si parodontale
  • Imbunatatirea aspectului dintilor , care raman mai albi, mai curati, mai placuti estetic
  • Imbunatatirea generala a starii de sanatate orala
  • Prevenirea aparitiei cariilor sau bolii parodontale are ca rezultat si prevenirea unor costuri suplimentare necesare tratarii unor astfel de afectiuni stomatologice.

Rutina profilaxiei dentare:

Controalele periodice de rutina la medicul stomatolog ar trebui facute o data la 6 luni, in functie de particulatile individuale. Este esential insa, ca igiena dentara zilnica sa fie realizata corect, prin:

  • periajul dentilor de cel putin 2 ori pe zi cu pasta de dinti ce contine fluor
  • utilizarea atei dentare pentru a curata si regiunile prin care dintii vin in contact si care nu pot fi igienizate corespunzator utilizand doar peria de dinti
  • folosirea apei de gura este optionala. Medicul stomatolog va poate sfatui privind utilizarea acesteia.

In concluzie, profilaxia dentara, prin procedurile specifice (detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional, air-flow-ul si sigilarea dentara) sta la baza unui zambet sanatos si stralucitor.

Profilaxia dentara de rutina este necesara pentru mentinerea sanatatii orale si prevenirea afectiunilor dentare.

Programeaza azi o consultatie si o igienizare dentara profesionala in Clinica noastra