Molarii de minte si inghesuirea incisivilor


Molarii de minte in eruptia lor pot determina inghesuirea dintilor incisivi?

Pacientii care vin la consultatie in cabinetul nostru si care au observat ca in perioda in care molarii de minte au aparut in cavitatea bucala s-a instalat sau s-a agravat si inghesuirea dintilor incisivi, pun acest fapt pe seama eruptiei acestor molari de minte. Desi rolul molarilor 3 sau al molarilor de minte  in aparitia inghesuirii incisivilor a constituit subiectul unor numeroase studii si dezbateri de-a lungul timpului, nu s-a putut ajunge pana in prezent la un consens in aceasta privinta.

Asadar, exista studii in care autorii au gasit o relatie intre eruptia molarilor 3 si inghesuirea incisivilor (Dewey, Berstrom, Vego, Sheneman,Woodside, Lindqvist), in timp ce in cadrul altor studii, autorii nu au putut gasi o dovada stiintifica a faptului ca molarii de minte ar determina inghesuire la nivelul arcadei dentare (Southard, Pirttiniemi, van der Shoot, Sidlauskas, Hasegawa, Karasawa, Costa) sau ca s-ar justifica extractia profilactica a acestora pentru prevenirea aparitiei inghesuirii dentare.

Nu s-a putut demonstra deci, stiintific, o  relatie cauza efect intre eruptia molarilor de minte si inghesuirea tarzie a incisivilor, relatie  care sa justifice extractia molarilor de minte cu scopul de a preveni sau ameliora inghesuirea dintilor.

De ce apare totusi inghesuirea tarzie (dupa adolescenta) a incisivilor mandibulari?

Pana in prezent nu s-a putut stabili cu certitudine cauza principala a inghesuirii tarzii a incisivilor mandibulari. Exista mai multe teorii care incearca sa explice motivul aparitiei inghesuirii tarzii a incisivilor mandibulari, insa nici una nu poate explica de una singura acest fenomen. Cel mai probabil la aparitia inghesuirii tarzii a incisivilor mandibulari contribuie mai multi factori printre care se gaseste si eruptia molarilor de minte.

Dupa Richardson, factorii posibil implicati in aparitia inghesuirii tarzii a incisivilor inferiori sunt multipli, dar cel mai frecvent amintiti in literatura de specialitate sunt:

  •  Forte care actioneaza dinspre posterior spre anterior care pot fi determinate de mai multi  factori, dintre care cel mai frecvent amintit este molarul de minte aflat in eruptie. Nu exista insa dovezi stiintifice care sa stabileasca insa o relatie cauza efect intre eruptia molarului de minte si aparitia inghesuirii incisivilor mandibulari.
  •  Pusee tarzii de crestere a mandibulei care ar determina deplasarea spre lingual a incisivilor inferiori si care, fortati sa ocupe un spatiu mai redus, se inghesuie.

Asadar, eruptia molarilor de minte poate avea un rol, alaturi de alti factori, in aparitia inghesuirii incisivilor mandibulari dar nu s-a demonstrat stiintific existenta unei relatii cauza efect intre acestea. Din acest motiv, extractia in scopul ameliorarii sau prevenirii acestui fenomen ramane controversata.

Extractia molarilor de minte este insa indicata cand acestia impiedica eruptia molarilor 2, cand se planifica interventie de chirurgie ortognata pentru a nu interfera cu zonele de osteotomie sau cand pot afecta sanatatea dintilor sau tesuturilor adiacente si nu in scopul de a preveni sau ameliora inghesuirea dintilor.

Detalii despre Cabinet de Ortodontie dr. Ghiba Raluca gasiti aici

[lastupdated]