Stripping dentar in Ortodontie.

Stripping dentar. Ce trebuie sa stiti despre aceasta procedura.

Ce este stripping-ul?

Stripping-ul este o metoda utilizata frecvent in ortodontie ce consta in reducerea dimensiunilor meziodistale ale dintilor. In termeni mai accesibili celor fara cunostinte in domeniul stomatologiei, stripping-ul reprezinta ingustarea dintilor prin indepartarea prin slefuire a unui strat subtire de smalt la nivelul zonelor prin care dintii intra in contact unul cu celalalt.

Cu ce instrumente se efectuaza stripping-ul?

Se poate realiza cu:
     • Benzi metalice abrazive
     • Discuri abrazive
     • Freze foarte fine

Este urmata de finisarea si lustruirea suprafetelor de smalt, apoi de aplicarea unor solutii/geluri fluorurate pe zonele dentare asupra carora s-a intervenit ca masura de prevenire a cariei.

Indicatiile stripping-ului:

• Crearea spatiului necesar alinierii dintilor, in inghesuirile dentare mici si moderate, atunci cand nu exista spatiu suficient pe arcada.
• Atunci cand spatiul necesar alinierii dintilor este prea mare pentru a putea fi obtinut prin expansiunea arcadei dentare iar extractia de dinti fie nu este indicata, fie nu este acceptata de pacient. Se evita astfel si potentialele dezavantaje ale extractiei dentare cum sunt : inchiderea incompleta a spatiului ramas in urma extractiei, redeschiderea spatiului, modificari nedorite de profil facial.
• Cand exista o discrepanta intre dimensiunile dintilor arcadei inferioare si cele ale dintilor arcadei superioare, discrepanta ce impiedica obtinerea prin tratament ortodontic a unei relatii corecte intre arcada dentara superioara si cea inferioara.
• Inlaturarea „triunghiurilor negre” dintre dinti care apar din pricina formei triunghiulare a acestora.
• Imbunatatirea pe termen lung a stabilitatii rezultatului tratamentului ortodontic.

Care sunt posibilele dezavantaje ale procedurii de stripping?

Exista numeroase studii de specialitate care abordeaza aceasta tema. Concluzia acestora este aceea ca, atunci cand este realizata corect, respectandu-se pasii si indicatiile, aceasta tehnica are mai multe beneficii decat posibile dezavantaje. Conform acestor studii, riscul depunerii de tartru, riscul de carie sau sensibilitate dentara nu cresc in urma acestei proceduri, cu conditia ca aceasta sa fie executata corect, si sa se mentina apoi de catre pacient o ingiena dentara riguroasa.

By dr.Ghiba Raluca

Medic specialist ortodont Dr. Ghiba Raluca | Cabinet de Ortodontie Bucuresti.