Se utilizeaza aparat dentar mobil (aparat care poate fi scos si repus in cavitatea bucala de catre copil) si uneori fix partial. Se pot obtine atat efecte ortopedice (modificari la nivelul oaselor maxilare), cat si efecte ortodontice (asupra dintilor). Adeseori rezultatul obtinut este o combinatie intre cele doua.
Uneori, tratamentul inceput la copii, pe o dentitie mixta (sunt prezenti atat dinti de lapte cat si dinti permanenti) este urmat de o etapa de tratament complex, cu aparat fix. In aceast moment, in cavitatea bucala exista doar o dentitie permanenta. Intre cele doua etape poate exista sau nu o pauza de durata variabila.
Este prudent asadar sa aduceti copilul la o consultatie nu mai tarziu de varsta de 7 ani, conform recomandarii Asociatiei Americane de Ortodontie. Astfel, se beneficiaza de avantajele depistarii la timp a unei eventuale probleme ortodontice.
– reducerea sau eliminarea necesitatii extractiei de dinti permanenti in vederea alinierii dintilor inghesuiti
– reducerea timpului necesar tratamentului cu aparat dentar fix
– mentinerea si crearea spatiului pentru eruptia dintilor permanenti
– ghidarea cresterii si dezvoltarii oaselor maxilare.
Pentru a beneficia de aceste avantaje insa, trebuie respectate cu rigurozitate indicatiile privind, perioada de purtare, igiena si programarile la consultatii.
Desi nu exista limita de varsta pentru tratamentul ortodontic, majoritatea pacientilor nostri o constituie adolescentii.
Acest tratament se realizeaza cu aparat dentar fix, varsta la care se incepe fiind de obicei intre 11 si 15 ani, cand de obicei in cavitatea bucala sunt doar dinti permanenti.
Cu toate ca frecvent nemultumirea tinerilor pacienti este strict legata de aspectul dintilor in timpul zambetului, tratamentul ortodontic urmareste si obtinerea unei ocluzii (muscaturi) corecte. Din acest motiv, nu trebuie sa fiti surprinsi daca medicul va va recomanda in unele cazuri aplicarea aparatului fix pe ambele arcade.
Perioada de timp necesara tratamentului, variaza in functie de gravitatea anomaliei dentomaxilare, fiind in medie de apoximativ 2 ani. Dupa indepartarea aparatului din cavitatea bucala, pentru mentinerea rezultatului obtinut in urma tratamentului ortodontic, pacientul va primi pentru arcada superioara o gutiera de contentie sau o placa Hawley. La arcada inferioara se va cimenta pe fata dinspre limba a dintilor inferiori, de la canin la canin, un retainer reprezentat de un segment de sarma de uz ortodontic.
Mai multe detalii despre cabinetul nostru gasiti aici
Suptul degetului, normal si frecvent intalnit la copiii mici, este un obicei ce apare inca…
Gutierele dentare de aliniere dintilor reprezinta o solutie moderna pentru obtinerea unui zambet frumos si…
Ocluzia inversa este termenul folosit in stomatologie pentru "muscatura inversa" si in continuarea acestui articol,…
Sumar: Ce este disjunctorul maxilar? Care sunt indicatiile disjunctorului maxilar? La ce varsta se poate…
Tratamentul ortodontic reprezinta una dintre cele mai importante optiuni atunci cand va doriti un zambet…
Porti aparat dentar, vrei sa fii riguros in realizarea periajului dentar, pentru a evita problemele…