Stripping dentar in Ortodontie (IPR). Ce trebuie sa stiti despre aceasta procedura?


Stripping dentar CMi Dr. Ghiba Raluca

In acest articol veti afla:

Ce este stripping-ul dentar?

Stripping-ul este o metoda utilizata frecvent in ortodontie, cunoscula si sub numele de IPR (interproximal reduction). Acesta consta in reducerea dimensiunilor meziodistale ale dintilor in vederea obtinerii de spatiu pentru alinierea acestora sau imbunatatirea ocluziei dentare (muscaturii). Stripping-ul reprezinta ingustarea dintilor prin indepartarea prin slefuire a unui strat subtire de smalt la nivelul zonelor prin care dintii intra in contact unul cu celalalt.

Este IPR o manopera dureroasa?

Nu, stripping-ul dentar nu este dureros. In timpul procedurii puteti simti un disconfort, dar nu e necesara anestezia locala.

Cu ce instrumente se efectuaza stripping-ul?

Se poate realiza cu:
     • Benzi metalice abrazive
     • Discuri abrazive
     • Freze foarte fine

Este urmata de finisarea si lustruirea suprafetelor de smalt, apoi de aplicarea unor solutii/geluri fluorurate pe zonele dentare asupra carora s-a intervenit ca masura de prevenire a cariei.

Indicatiile stripping-ului:

• Crearea spatiului necesar alinierii dintilor, in inghesuirile dentare mici si moderate, atunci cand nu exista spatiu suficient pe arcada.
• Atunci cand spatiul necesar alinierii dintilor este prea mare pentru a putea fi obtinut prin expansiunea arcadei dentare iar extractia de dinti fie nu este indicata, fie nu este acceptata de pacient. Se evita astfel si potentialele dezavantaje ale extractiei dentare cum sunt : inchiderea incompleta a spatiului ramas in urma extractiei, redeschiderea spatiului, modificari nedorite de profil facial.
• Cand exista o discrepanta intre dimensiunile dintilor arcadei inferioare si cele ale dintilor arcadei superioare, discrepanta ce impiedica obtinerea prin tratament ortodontic a unei relatii corecte intre arcada dentara superioara si cea inferioara.
• Inlaturarea „triunghiurilor negre” dintre dinti care apar din pricina formei triunghiulare a acestora.
• Imbunatatirea pe termen lung a stabilitatii rezultatului tratamentului ortodontic.

Care sunt posibilele dezavantaje ale procedurii de stripping?

Exista numeroase studii de specialitate care abordeaza aceasta tema. Concluzia acestora este aceea ca, atunci cand este realizata corect, respectandu-se pasii si indicatiile, aceasta tehnica are mai multe beneficii decat posibile dezavantaje. Conform acestor studii, riscul depunerii de tartru, riscul de carie sau sensibilitate dentara nu cresc in urma acestei proceduri, cu conditia ca aceasta sa fie executata corect, si sa se mentina apoi de catre pacient o ingiena dentara riguroasa.

In Cabinetul de Ortodontie dr. Ghiba Raluca, efectuarea stripping-ului se realizeaza de medicul specialist ortodont cu benzi metalice abrazive sau freze  speciale foarte fine si este o manopera nedureroasa.

Mai multe detalii despre cabinetul nostru gasiti aici.

Pret aparat dentar