Dictionar ortodontic


"Dictionaries are like watches: the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true." Samuel Johnson
Dictionar ortodontic – Termeni utilizati frecvent

Aparat ortodontic = dispozitiv atasat la dinti care modifica pozitia acestora sau care o mentine (aparat de contentie),  sau care actioneaza asupra oaselor maxilare modificandu-le forma.

Arc ortodontic = fir metalic de forma unei arcade dentare care se ataseaza la bracketi prin diferite metode. Arcul ortodontic este cel care ghideaza dintii in pozitia corecta si poate avea diferite dimensiuni si forme. Culoarea unui arc ortodontic poate fi argintie sau alba. Materialul din care este confectionat poate fi otel inoxidabil, aliaj de nichel si titan sau aliaj de beta-titan. Arcul ortodontic se schimba periodic pe masura ce dintii isi imbunatatesc pozitia pe arcada.

Bracket = dispozitiv metalic sau ceramic ce se  lipeste pe dinte cu un adeziv special. Prin intermediul bracket-ului se ataseaza arcul ortodontic la dinte.

Catena = lant de ligaturi elastice conectate intre ele. Mentin arcul ortodontic atasat la bracketi. Se  utilizeaza ca sursa de forta  in cursul tratamentului ortodontic.

Ceara ortodontica = ceara speciala care se aplica pe anumite zone ale aparatului dentar. Protejeaza  mucoasa obrajilor sau buzelor de iritatii provocate de acesta.

Coil = Resort metalic utilizat ca sursa de forta in cadrul tratamentului ortodontic.

Contentie = mentinerea cu ajutorul unui aparat ortodontic a dintilor in pozitia obtinuta in urma tratamentului.

Disjunctor = dispozitiv ortodontic utilizat pentru a mari dimensiunea transversala a osul maxilar.

Elastice = Inele elastice ce se aplica pe aparatul ortodontic utilizate pentru a obtine diferite deplasari ale dintilor.

Gutiera de contentie = Dispozitiv  confectionat din plastic subtire si  transparent care se aplica pe arcada dentara si care urmareste cu precizie conturul dintilor. Gutiera de contentie este mobila, ceea se inseamna ca o puteti aplica si indeparta din cavitatea bucala.

Inel ortodontic = inel metalic care se cimenteaza pe dinte. Serveste ca mijloc de atasare a bracketului la dinte sau de ancorare la dinti a unor dispozitive ortodontice.

Ligatura elastica (modul elastic) = inel mic elastic care mentine arcul ortodontic in bracketi si care se aplica in jurul bracket-ului. Ele se inlocuiesc periodic si pot fi transparente, albe sau de diferite culori.

Ligatura metalica = fir subtire metalic care mentine arcul ortodontic in bracket. Acest fir de sarma poate fi argintiu sau alb.

Modul de separare = Inel de cauciuc care se aplica intre dintii unei arcade, in zona de contact a unui dinte cu dintii vecini. Are rolul de a crea spatiu  in vederea aplicarii unui inel ortodontic.

Retainer = aparat ortodontic de contentie. Poate fi mobil (pacientul il poate indeparta  din cavitatea bucala), sau fix (se cimenteaza pe dinti).

Tubusor = tubusor metalic cilindric sudat la inelul ortodontic in care se pot ancora diverse dispozitive ortodontice.

Suprafata linguala a dintilor = fata dintilor dinspre limba.